Paukščių palydėtuvės

  • Paskelbė : Gytis Malatokas
  • Paskelbta: 2024-09-25
  • Kategorija: Naujienos

Penktadienio vakarą Daugėlaičių kultūros namuose Šeduvos gimnazijos mokiniai ir mokytojai išklausė Lietuvos ornitologų draugijos ornitologės Eglės Pakšytės pranešimą „Reti Lietuvoje migruojantys paukščiai“. Dalyviai sužinojo, į kokias grupes ornitologai skirsto migruojančius paukščius, kiek kilometrų jie nukeliauja, kad laplandinis griciukas migracijos metu gali nuskristi nuo Aliaskos iki Naujosios Zelandijos nė karto nenutūpęs, išgirdo raudonkojo sakalo, baltosios pelėdos, svirblelio, čimčiako, terekijos ir kitų retų Lietuvoje migruojančių paukščių migracijos ypatumus. Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos Biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vyr. specialistė Deima Pranckūnienė skaitė pranešimą „Didžiausia migruojančių gervių sankaupų vieta Lietuvoje“, kurio metu mokiniai sužinojo, kur Lietuvoje yra migruojančių gervių „Bermudų trikampis“, kur jų susirenka skaitlingiausi būriai, kada prasideda gervių migracijos.

 Išklausę pranešimus visi dalyviai keliavo į vakarinį Sulinkių pelkės žygį, kurio metu pamatė ir šimtus gervių. Šio žygio metu mokiniai ne tik stebėjo gervių pulkus, bet ir turėjo galimybę pasinerti į gamtos terapiją, pasiklausyti gamtos garsų, atpažinti gervių jauniklių klykavimą, degustuoti pelkinių vaistinių augalų arbatas, sužinoti jų naudą. Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos Biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Remigijus Pranckūnas pasakojo, kokiems negalavimams esant, kokią pelkinę vaistažolę reikėtų rinktis, kaip jas atpažinti, kada augalus rinkti, kaip paruošti.

Veiklos metu dalyviai fotografavo ir filmavo pelkės vaizdus. Tai antrasis ir paskutinis šio projekto žygis. Po šių dviejų žygių bus paskelbtas mokinių fotofiksacijų konkursas, bus atrinktos gražiausios nuotraukos ir parengta virtuali paroda, o iš filmuotos medžiagos bus sumontuotas žygių videoreportažas.

Šiuo projektu buvo siekiama ugdyti mokinių ekologinį sąmoningumą, atkreipti visuomenės dėmesį bei skatinti domėtis gamtoje vykstančiais ekologiniais procesais, todėl mokiniai ne tik teoriškai susipažino su Sulinkių pelke, jos būkle, bet ir patys dalyvavo gamtotyrinėse veiklose. Projekto veiklos praturtino mokymosi programą bei skatino domėtis rajono gamtos ištekliais ir išskirtinumu.

Projektą iš dalies finansuoja Radviliškio rajono savivaldybė.

Šeduvos gimnazijos informacija

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas